1-2-744x415

Google GLASS: ochelarii inteligenti

Ochelarii Google permit o experienta mult mai comoda si naturala la folosirea serviciilor pentru care apelam de obicei ecranul unui smartphone, asigurand ca informatiile relevante sa fie vizibile permanent in campul vizual. Pe scurt, acesti ochelari ne ajuta sa ne orientam, prin intermediul Google Maps, sa cautam diverse informatii, cu ajutorul modulului de cautare Google Search, sa fotografiem si sa inregistram video tot ceea ce ne dorim. Acesti ochelari pot traduce in timp real textele din campul vizual sau cuvintele rostite de partenerul de conversatie.

 

2

 

 

Exista doua modalitati de a controla ochelarii inteligenti: folosind touchpad-ul capacitiv amplasat pe partea dreapta a ochelarilor. Touchpad-ul este practic un camp electrostatic slab care e generat de-a lungul suprafetei laterale. Cand degetul face contact cu touch-ul, un cip detecteaza o schimbare in acest camp si o percepe ca o atingere.

O alta modalitate de control este prin comanda vocala. Vocea este preluata de microfonul aflat in partea dreapta, in apropierea camerei, iar microprocesorul transmite comenzile. Exista un set de comenzi prestabilte, aproape toate incepand cu “OK GLASS”, care alerteaza ochelarii ca va urma o comanda vocala.( exemplu: “OK GLASS, Take a Picture”)

Procesorul de care dispun ochelarii este, de fapt, un set de microprocesoare, adica un microprocesor ARM , un procesor video si o inerfata de memorie.

In placa de baza se afla memoria RAM de 1 Gb si flash-ul de stocare a memoriei de 16 Gb, dintre care doar 12 Gb sunt disponibili utilizatorului. Cipul de memorie stocheaza pe langa fisiere media si aplicatii, si memoria necesara microcipurilor pentru a rula programe.

 

3

Pentru conexiuni externe exista un singur microcip care poate realiza atat conexiune prin Wi-Fi, dar si conexiune la alte device-uri prin Bluetooth.

Un alt microcip, SirFstarIV, permite conexiunea la GPS.

Ochelarii inteligenti Google au camera foto de 5 MP si video de 720p HD.

Redarea audio se face prin vibratii induse in oasele craniului care se transmit urechii interne, eliminand necesitatea castilor.

Ochelarii dispun si de senzori de proximitate si lumina ambientala, care detecteaza daca ochelarii sunt purtati sau nu.

Bateria, amplasata in spatele urechii drepte, este din Litiu cu o capacitate de 2.1Wh si se incarca in 45 min.

Sistemul de operare al Google Glass este Android, insa este compatibil si cu IOS. Pentru “My Glass for Android” necesita Android 4.0.3 sau mai recent, iar pentru “My Glass for IOS” necesita IOS 7 sau mai recent.

 

 

 

Leave a Reply